کاسنی
گیاهی است علفی دارای ساقه ای است که در حالت وحشی ، ارتفاعش به 0.5 تا 1.5متر می رسد ولی اگر پرورش یابد از 2 متر نیز تجاوز می نماید . از اختصاصات ان نیز این است که ریشه ای قوی ، به قطر انگشت ، به دارازای 0.5 تا یک متر و به رنگ قه وه ای دارد ولی اگر قطع گردد ، رنگ مایل به سفید نمایان می سازد . در داخل ریشه آن ، شیرابه ای شیری رنگ جریان دارد .
ترکیبات شیمیایی :
برگ کاسنی درای املاحی نظیر سولفات ها و فسفات های سدیم ، منیزم وپتاسیم ونیترات پتاسیم است . گلوکزید تلخی به نام شیکورین یا سیکورین نیز در آن یافت می شود.
ریشه کاسنی:
ریشه کاسنی دارای 11 تا 15 درصد اینولین ، 10 تا 22 درصد قندهای مختلف نیز گلوکز ، لولز وساکارز ، یک ماده رزینی ، موسیلاژ ، مقدارکمی تانن، اسانس ، پکتین ، لوولین و شیکورین است که به سرعت در آب تبلور حاصل می کند .
برگ وریشه گیاه دارای ویتامین های B , C , K ,P است .
خواص کاسنی:
کلیه قسمتهای گیاه مخصوصأ ریشه و برگ های آن ، اثر مقوی ،مقوی معده ، مدر ، تصفیه کننده خون ، ملین صفرا بر و تب بر دارد و از آن به عنوان اشتها آور ، درمان قلنج های کبدی ، زردی ، نارسائی اعمال کبد وهیستری ، وجود خون در ادرار ، اخلاط خونی ، آب آورئن انساج ، تب های نوبه ، تبهای مخاطی و بیماریهای مزمن پوست در حالت خفیف استفاده به عمل می آورند .
کاسنی در واقع رسوبات ادراری ، عفونت مجاری ادرار ، کم خونی ودرمان نقرس و رماتیسم اثر معالج دارد .
بررسی گروه های مختلف هندی نشان داده است مه ریشه کاسنی اثر قاطع در رفع ورم التهابی لثه دندان و حتی در مواردی که با خونریزی همراه باشد ، اثر نشان می دهد و اگر عصاره آبی و ی الکلی گیاه بر روی لثه ها مالیده شود و یا ماساژ داده شود ، در رفع التهاب و التهاب های همراه خونریزی لثه ، موثر واقع می گردد بعلاوه اگر در فرمول خمیر دندانها وارد شود ، اثر ضد میکروبی قوی ظاهر می کند و حتی در این مورد اثر ضد میکروب کشی آن ، از بعضی انتی بیوتیک ها قوی تر ذکر شده است .
پراکندگی نختلفی در نواحی ایران داردچنانچه در دامنه های کم ارتفاع البرز ، راه قزوین به رشت ، اطراف رودبار، اطراف تهران ، کرج ، آذربایجان ، گیلان ، خراسان وبسیاری از دیگر مناتق ایران دارد.